‘Elke vis heeft een verhaal, het verhaal van onze vissers op zee’

Trends

INZee biedt antwoorden, begeleiding, handvatten en effectieve  communicatiemiddelen om trends te vertalen naar de visserijsector. En de verhalen van de sector te vertalen naar afnemers en de visliefhebber.

Lees ook de trends van 2014, 2015, 2016 en 2017.

Het leven vieren met vis (trends 2018)

Visfeestjes. Het antwoord op de trends van nu. En een perfect communicatie- en promotiemiddel voor de vissector. Het brengt de mensen real life samen en buiten de deur eten doet de consument ook steeds liever. Dat hoeft niet altijd in een restaurant te zijn waar je lang kunt tafelen. Een lekker broodje eten in het levendige tuincentrum, een kop koffiedrinken in een rustige boekwinkel of een pizza eten op een sfeervol foodtruckfestival voldoet ook aan de wensen van buitenshuis eten en drinken anno nu. Het draait om niet alleen maar met elkaar, een gezellig praatje en genieten van eten. Deze behoefte komt voort aan ‘even ontsnappen’. Ontsnappen aan de drukte van alledag en de onlinewereld. We zoeken nog met z’n allen naar de perfecte ontsnappingsroute, maar één ding is zeker: iedereen wil intens genieten en het leven vieren.

Waar is dat visfeestje? Daarvoor moeten we de grens over. In het buitenland komt er bijna altijd vis op tafel als er iets te vieren is. Van ieder moment, hoe klein of simpel ook, maken ze een vismoment. Dat zit niet in onze cultuur. Op onder andere de beroemde haringparty’s en mosselfeesten na. Het product vis is de aanleiding voor een feestje. En een feestje is onlosmakelijk verbonden met eten. De perfecte combinatie dus. Haring, schol, kreeft, oesters, mosselen, garnalen, tong…Als we willen kunnen we in ons land wel meer dan één feestje organiseren ter ere van de start van het seizoen. Ieder jaar opnieuw.

Foto: Aprilvis! met Walter en Carsten in de schuur van de GO1‘Het product vis is de aanleiding voor een feestje’

Laten we onze visserijdagen dit jaar dan ook organiseren ter ere van het lokale seizoensproduct en de focus verleggen van cultureel naar culinair. De Seafood Boils, die afgelopen jaar overal werden georganiseerd naar aanleiding van mijn vorige column en het Nederlands Visbureau die de uitdaging als eerste aandurfde, waren een eerste stap.

Ter inspiratie visfeestjes uit het buitenland:

Seafood&Beer

Een biertje smaakt prima bij vis. Vooral bij garnalen. Dat weten onze zuiderburen in België maar ook de Amerikanen. In Baltimore vermaakt men zich jaarlijks op een groots Crab and Beer Festival. Daar wordt zelfs een avondje met de mannen op de bank een voetbalwedstrijd kijken benut voor een #seafoodandbeer moment en dat wordt feestelijk gedeeld op social media. Vis en bier is de ideale combinatie voor een ontspannen avondje uit zonder je maatpak!

Seafoodnight

Als wij uit eten gaan eten we het liefst vis. We zoeken er de restaurants bewust op uit. Over de grens organiseren restaurants in bijvoorbeeld Portugal speciale #seafoodnights. Dat lijkt me nog eens een feestje! Een chic avondje uit met zo’n charmante kreeftenslab om en die overheerlijke hoog opgestapelde etagère met oesters, kreeft, garnalen en vis aanvallen. Op deze speciale avonden pakken de keukens groots uit met de presentatie. Het oog wil tenslotte ook wat!

The Feast of the Seven Fishes

Eet jij met de feestdagen vis? De Italianen en Amerikanen eten op Kerstavond zeven verschillende soorten vis zoals inktvis, oesters, garnalen, wijting, kabeljauw en diverse schelpdieren. Vandaag de dag een echt gezellig visfeest en wordt traditioneel thuis met de familie gevierd. Ook de lokale restaurants spelen op deze traditie in organiseren op Kerstavond een #sevenfishesfeast. De van oorsprong Italiaans-Amerikaanse traditie op Kerstavond was van origine geen typisch feest maar een dag om te vasten en geen vlees te eten.

Kreukels met krentenbrood

Zeeland is natuurlijk geen buitenland, maar deze wilde ik toch noemen in dit stuk. In Zeeland werd en wordt met Pasen traditioneel kreukels met krentenbood gegeten. Een smaakvolle traditie die ook nog eens lekker klinkt. Een naam voor een hip Zeeuws visfeestje, misschien?

Aprilvis

Vissen spelen in België, Frankrijk, Zwitserland en Italië een belangrijke rol op 1 april. Voornamelijk kinderen proberen op deze dag onopgemerkt een papieren vis op iemands rug te plakken. In Frankrijk is het de gewoonte om iemand op #poissondavril een vis van chocolade cadeau te doen. Een vers visje in een mooie feestelijke verpakking zou mij toch ook goed smaken op 1 april!

De eerste aprilgrap in Europa dateert uit 1508. De relatie met vissen op deze dag zou te maken kunnen hebben met het visseizoen. Vroeger stuurde men iemand voor de grap naar de markt om vis te halen, die niet in het seizoen en dus niet te krijgen was. Aprilvis! 1 april!

INZee Communicatie & Trends © | Looheul 15 | 3252 CC Goedereede | 0187 – 844 710 | 06 1206 3103 |
caroline@trendsinzee.nl | KvK 50967738 | BTW Nr. NL178393101B01 |
All rights reserved Algemene Voorwaarden Powered by: Acadia